№5 Травень 2017 року → У вільний час

Відпочинок: Смажені факти

Нарешті настав час, коли ми знову можемо діставати мангали та шампури, грилі та барбекю, розставляти стільчики та столи, збирати родину та друзів. Наодинці вживати страви для барбекю вкрай не рекомендується! Кожен господар чи господиня береже рецепти найсмачніших страв від охочих дізнатися, «як це так смачно виходить», тож далі будь-які співпадіння — випадкові і не мають відношення до конкретних юристів. Отже, що смачного можемо приготувати для вегетаріанців, поціновувачів м’яса або ласунів?

БЕЗ ЖЕРТВ

Барбекю з цвітної капусти з горіховим маслом

Для невеликої компанії знадобиться:

500 г очищеного фундука

1/2 ч. л. солі

1 качан цвітної капусти

оливкова олія

лимон або лайм

груба морська сіль і мелений чорний перець

Покладіть горіхи і сіль з оливковою олією в блендер і подрібніть. Це може зайняти до 30 хвилин. Потрібно стежити, щоб він не перегрівся. Отримане горіхове масло має бути однорідним, його остуджуємо та зберігаємо в холодильнику.

У цвітної капусти видаляємо листя, розбираємо на суцвіття, великі можна порізати на дві або чотири частини. Суцвіття обмокніть у горіховому маслі і смажте на грилі, коли вугілля вже почне охолоджуватися. У цьому процесі потрібна повільна карамелізація, а не вуглинки. Коли наше барбекю буде глибокого золотистого кольору, страву зняти з вогню і можна полити соком лимона або лайма, посипати морською сіллю. Полити горіховим маслом (струшувати перед вживанням) і додати чорний перець.

 

Авокадо на грилі

Знадобиться:

авокадо

оливкова олія

Розріжте авокадо навпіл, видаліть кісточку, але залиште шкірку. Натріть розрізаний бік оливковою олією і покладіть над вугіллям, що горить, не більше, ніж на хвилину. Перекладіть на тарілку або піднос і надріжте в поздовжньому напрямку. Щоб страва була вишуканою, в запечений авокадо можна втерти суміш із солі, лимонного соку та підсмажених волоських горіхів.

 

СПРАВА ПРО М’ЯСО

Ростбіф на грилі в скоринці із солі

Знадобиться:

2 кг яловичини

1 лимон

6 ст. л. оливкової олії

1 ст. л. чорного меленого перцю

сіль морська

З м’яса зрізати зайвий жир і змастити його оливковою олією. Гриль також змастити оливковою олією, викласти м’ясо на решітку і обсмажувати п’ять хвилин з усіх боків. На обробну дошку насипати сіль і перець, перемішати. З усіх боків обваляти обсмажене м’ясо в спеціях. Повернути його на гриль і обсмажувати по сім хвилин з кожного боку.

Обов’язково дати ростбіфу відпочити 10 хвилин, потім нарізати і скропити оливковою олією. Нарізати лимон. Подавати ростбіф з лимоном.

 

Курча на грилі з гострим соусом

Знадобиться:

1 курча (розрахунок на двох осіб)

1 ст. л. оливкової олії

1 щіпка чорного меленого перцю

1/2 ч. л. морської солі

Для соусу:

1/2 перцю чилі

2 зубчики часнику

1 пучок петрушки

2 ст. л. оливкової олії

1 щіпка морської солі

Тушку курчати вимити, просушити паперовим рушником, розрізати вздовж по спинці і розпластати. Поперчити, посолити і змастити оливковою олією з обох боків. Викласти на розігрітий гриль і придавити зверху гнітом. Смажити з кожного боку 10—15 хвилин до готовності.

Готуємо соус. Перець чилі разом із насінням дрібно порізати. Часник почистити і дрібно порубати. Петрушку також дрібно нарізати. Розтерти в ступці перець чилі, часник, оливкову олію, щіпку морської солі та перцю і петрушку. Готове курча натерти гострим соусом.

 

РИБНИЙ ДЕНЬ

Шашлик із палтуса з грибами та овочами

Знадобиться:

600 г філе палтуса

250 г печериць

250 г цибулі

200 г помідорів

150 г солодкого перцю

50 мл рослинної олії

по 5 г меленого коріандру і кмину

1 лимон

1/2 пучка зелені кропу і петрушки

перець, сіль

Промити філе риби холодною водою, нарізати шматочками для шашлику, викласти в емальований посуд, залити соком лимона, змішаним з рослинним маслом, кмином, коріандром, перцем і сіллю, перемішати і прибрати на одну-дві години в холодильник. Промити, нарізати шматочками гриби, почистити і кільцями нарізати цибулю, на чотири частини розрізати кожен помідор, кубиками нарізати перець, по черзі все нанизати на шампури, смажити над вугіллям, збризкуючи маринадом і періодично перевертаючи. Посипати шашлик перед подачею зеленню.

 

Шашлик із цілою скумбрією на шампурах

Знадобиться:

1 скумбрія

8 зубчиків часнику

4 ст. л. рослинного масла і оцту

1 ст. л. цукру

чилі мелений, мелений чорний перець, сіль

Тушку риби випатрати, зрізати плавники, голову і хвіст, зсередини і зовні натерти спеціями. Подрібнений часник для маринаду перемішати з оцтом, маслом і цукром, натерти рибу цією сумішшю, на годину залишити в холодильнику. Нанизати скумбрію на шампур, встановити його над вугіллям, смажити 15 хвилин, часто перевертаючи. Подається такий шашлик зі свіжими овочами.

 

СОЛОДКЕ ЖИТТЯ

Фрукти з медовим дресінгом

Знадобиться:

2 ст. л. оливкової олії + для гриля

1/4 чашки меду

2 ст. л. оцту з лимонним чебрецем

2 середніх персики, нарізати товстими дольками

2 середніх сливи, розрізати навпіл

3 середніх абрикоси, розрізати навпіл

2 середніх нектарини, нарізати товстими дольками

ванільне морозиво для подачі

Розігріти гриль або сковороду-гриль. Решітку або дно сковороди злегка змастити маслом. У маленькій каструлі довести до кипіння мед і оцет, потім зменшити вогонь і готувати протягом 5 хвилин.

У мисці змішати фрукти з двома столовими ложками оливкової олії. Обсмажити їх на сильному вогні, перевертаючи, до появи підпалин, близько трьох хвилин. Готові фрукти викласти на тарілку і скропити дресінгом з меду та оцту. Подавати разом із ­морозивом.

 

Кекс із ягодами

Знадобиться:

230 г полуниці, розрізати на половинки або четвертинки, якщо ягоди завеликі

230 г чорниці

1 ч. л. дрібно натертої лимонної цедри

1 ст. л. лимонного соку

1/4 склянки цукру

3/4 ч. л. кукурудзяного крохмалю

2 ст. л. підталого вершкового масла

4 скибочки фунтового кексу товщиною 1,5 см

4 квадрати (сторона — 30 см) з важкої алюмінієвої фольги

Запалити гриль. У мисці змішати полуницю та чорницю з лимонною цедрою, лимонним соком, цукром і кукурудзяним крохмалем. У центр кожного квадрата з фольги викласти ягоди, зверху полити їх 1/4 ст. л. масла. З фольги скласти конверт «швами» наверх. Викласти конверт з фольги на гриль і залишити на помірному вогні приблизно на 10 хвилин.

Масло, що залишилося, розподілити по скибочках кексу обсмажувати їх з обох боків близько хвилини. Перекласти скибочки на тарілку. Розгорнути конверт із фольги і викласти ягоди разом із соком, що виділився, на кекс. Подавати з ложкою сметани або морозивом.